День чаю

Щорічно 15 грудня у всіх країнах, що утримують статус провідних світових виробників чаю, відзначається День чаю (Tea Day) – свято одного з найдавніших та найкорисніших напоїв на Землі.

Мета сьогоднішнього Дня — привернути увагу урядів та громадян до проблем продажу чаю, взаємозв’язку між продажами чаю та становищем працівників чайних виробництв, невеликих виробників та споживачів. Ну і, звичайно, популяризація цього напою.

Рішення відзначати це свято саме 15 грудня було ухвалено після неодноразового обговорення у багатьох міжнародних організаціях та профспілках, під час Всесвітнього громадського форуму (World Social Forum), що проходив у 2004 році в Мумбаї (Mumbai, Індія) та у 2005 році в Порті Алегрі (Porte) Allegre, Бразилія). Саме в цей день було прийнято Світову Декларацію Прав працівників чайної індустрії у 1773 році.

Відповідно День чаю в основному відзначають країни, в економіці яких стаття про виробництво чаю займає одне з головних місць — це Індія, Шрі Ланка, Бангладеш, Непал, Китай, В’єтнам, Індонезія, Кенія, Малайзія, Уганда, Танзанія.
Політика міжнародної торгівлі, що проводиться Світовою організацією торгівлі, передбачає, що країни-виробники відкриють свої кордони для торгівлі. Товарна ціна чаю неухильно знижується у всіх країнах поряд із нестачею ясності у встановленні ціни на чай.

У чайній промисловості спостерігається надвиробництво, але це явище контролюється, оскільки прибуток перекачується до світових брендів. Світові бренди мають можливість купувати чай за найнижчими цінами, тоді як у чайній промисловості повсюдно відбувається великомасштабна перебудова. Вона виявляється у розпаді та роз’єднанні на рівні чайних плантацій та в консолідації на рівні брендів.

Вважається, що чай, як напій, був відкритий другим імператором Китаю Шеном Нунгом (Shen Nung) приблизно в 2737 до н.е., коли імператор опустив листочки чайного дерева в чашку з гарячою водою. Чи можливо уявити, що зараз ми п’ємо той же чай, який їв і китайський імператор майже 5 тисячоліть тому!
У 400-600 роках н.е. у Китаї зростає інтерес до чаю як до лікувального напою, у зв’язку з чим розвиваються процеси культивації чаю. У Європі чай став відомим з першої половини 17 століття. А одна з найзнаменитіших подій у сучасній історії чаю — це «Бостонське чаювання» , яке відбулося 16 грудня 1773 року, коли американські колоністи викинули в Бостоні ящики з чаєм на знак протесту проти введеного Великобританією податку на чай.

Сьогодні багато любителів чаю крім «заварки» додають у напій, що полюбився, різні трави, імбир, спеції або часточки апельсина. Деякі народи варять чай на молоці… Багато країн мають свої традиції чаювання, але незмінно одне — чай продовжує залишатися одним із найулюбленіших напоїв на планеті.

Свято ж, хоч і не є поки що офіційним, широко відзначається деякими країнами (але, в основному, це країни Азії). У нас воно відзначається нещодавно і поки що не повсюдно.

ВІТАННЯ